Bahan-bahan:
- 1 biji bawang besar (dikisar)
- 4 ulas bawang putih (dikisar)
- Sedikit halia (dikisar)
- 1 bunga lawang
- Sedikit cabai kering yang telah dikisar (kuantiti mengikut citarasa)
- 1 sudu kecil jintan manis
- 1 sudu besar rempah masala
- 1 sudu kecil serbuk kayu manis
- 1 sudu kecil serbuk ketumbar
- 2 tangkai daun kari
- Sedikit perhan limau kasturi atau air asam jawa
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit air
- Minyak masak untuk menumis
- 1/2 kg udang ( saiz sederhana)
Cara-cara:
- Panaskan minyak di dalam kuali
- Tumis bawang besar, bawang putih dan halia yang telah dikisar
- Masukkan daun kari
- Kemudian, masukkan jintan manis, serbuk kayu manis, serbuk garam masala, ketumbar dan cabai kering di dalam satu bekas. Masukkan sedikit air, gaul hingga sebati. Masukkan bahan tadi ke dalam bahan tumis
- Masak hingga garing
- Masukkan air perahan limau/asam jawa, gula dan garam
- Masukkan pula udang beserta dengan sedikit air
- Biarkan mendidih. Tutup api
- Di dalam kuali lain, panaskan minyak masak. Tumis darat daun kari dan bawang besar yang dipotong bulat (5 min). Setelah itu, masukkan ke dalam kuali udang masala. Gaul rata dan SIAP UNTUK NGAP ;)
No comments:
Post a Comment