Hi all,
Udang lipan ni x digemari sangat di kalangan orang melayu. Ada yang kata geli tengok rupanya, yalah macam lipan tapi mungkin ramai yang tahu isinya kenyal dan sedap. First time makan, dah fall in love dengan udang lipan tapi its quite hard la nak kopek isi since kulitnya keras gitu..Anyway, resepi kali adalah sumbangan daripada adik one of my collegues here, kira ni first trial la masak udang ni hikhik.Lets check out bahan dan cara memasaknya
Bahan-bahannya :
Udang lipan ni x digemari sangat di kalangan orang melayu. Ada yang kata geli tengok rupanya, yalah macam lipan tapi mungkin ramai yang tahu isinya kenyal dan sedap. First time makan, dah fall in love dengan udang lipan tapi its quite hard la nak kopek isi since kulitnya keras gitu..Anyway, resepi kali adalah sumbangan daripada adik one of my collegues here, kira ni first trial la masak udang ni hikhik.Lets check out bahan dan cara memasaknya
Bahan-bahannya :
- Udang lipan yang telah dikopek dan dikeluarkan isinya
- Tepung jagung
- 1 susu besar sos tiram
- 3 sudu besar sos cili
- 2 sudu besar sos tomato
- 1 biji telur
- Minyak masak
- Garam dan gula secukup rasa
Bahan A (dikisar)
- 1 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 2 inci halia
- 1 inci lengkuas
Cara memasaknya :
- Bancuh tepung jagung tadi dan masukkan sedikit garam. Isi udang lipan dimasukkan ke dalam bancuhan tepung dan digoreng sehingga masak.
- Tos minyak dan ketepikan
- Tumiskan bahan A tadi sehingga wangi
- Setelah itu masukkan sos cili, sos tomato dan sos tiram. Masukkan garam dan gula secukup rasa dan kacau sehingga sos agak mendidih
- Masukkan isi udang lipan yang telah digoreng tadi dan kacau.
- Biarkan sos sebati dengan udang.
- Akhir sekali, pecahkan sebiji telur ke dalam sos dan biarkan sos dalam 5 minit dan siap untuk dihidangkan
- Hirisan limau kasturi sebagai penaik rasa
No comments:
Post a Comment