Bahan-bahan
- Sengkuang yang disagat (kuantiti terpulang)
- Carrot yang disagat (kuantiti terpulang)
- Cabbage yang dihiris halus (kuantiti terpulang)
- Taugeh
- 1 ulas bawang besar yang dihiris
- Udang kepal/jerangau/kering (dalam 1 sudu besar)
- Serbuk kacang tanah (optional)
- Bawang goreng (optional)
- Kulit popia (beli kat supermarket je)
- Garam secukup rasa
- kCili kering kisar
- Bawang putih dalam 4 ulas yang telah dikisar
- 2 sudu besar sos cili
- 1 sudu besar sos tomato
- Gula dalam 4 sudu besar
- Untuk inti popia, panaskan minyak masak dalam 1 sudu besar. Bila minyak panas, masukkan bawang besar yang telah dihiris tadi dan tumis sehingga kuning
- Masukkan udang kering/kepal/jerangau tadi dan tumis sehinga naik bau (mengancam bau dia) dan sentiasa kacau sehingga udang tadi agak masak
- Masukkan sengkuang dan cabbage dan kacau sebentar dalam 5 minit
- Akhir sekali baru masukkan carrot dan taugeh tadi.
- Masukan garam dan kacau sehingga sebati dan bila taugeh dah layu, api boleh ditutup
- Sediakan penapis dan masukkan inti popia ini ke dalam penapis so air dari sayuran ini dapat ditapis (senang bila nak gulung popia nanti)
- Setelah agak kering, boleh mula gulung popia, anda boleh gunakan tepung gandum + air sebagai pelekat di hujung gulungan. Kacang tanah boleh ditabur sedikit di dalam inti semasa popia digulung.
- Bila selesai gulung, bolehlah digoreng
- Untuk sos pula, panaskan minyak dalam 3 sudu besar dan masukkan bawang putih yang telah dikisar dan tumis sehingga agak garing
- Masukkan cili kering yang telah dikisar dan tumis sehingga masak dan naik minyak
- Setelah itu, boleh lah masuk sos cili dan sos tomato tadi
- kacau dan masukkan gula (sos popia kena manis sedikit ye) dan biar mereneh diatas api yang perlahan. Sentiasa kacau supaya x hangit di bawah
- Setelah sos likat, bolehlah tutup api.
- Sos yang telah siap boleh diletak di atas popia goreng tadi dan seterusnya ditabur dengan bawang goreng
- Sedia untuk di NGAPPPP !!!
No comments:
Post a Comment