Bahan-bahan
- Ikan bawal seekor dibersih dan dilumur garam halus
- 1 batang serai
- Serbuk lada hitam
- 1 sudu besar sos tiram
- Air perahan asam jawa
- Brokoli
- Leek
- Sedikit halia dipotong
- 1 biji bawang besar dipotong
- 1/2 ikat park choy
- Beberapa keping cabbage
- Daun sup
- Lapikkan steamer (bekas kukus i lubang dia sederhana besar) tu dengan cabbage and park choy, lapis demi lapis. Kalau lubang setamer tu kecil, jangan lapik tebal sangat ye.
- Letak ikan bawal tadi di tengah bekas
- Curahkan air asam jawa yang telah dicampurkan dengan serbuk lada hitam dan sos tiram ke atas ikan (bagi pekat skit asam jawa tu)
- Masukkan dan taburkan leek, halia, serai dan bawang besar
- Letakkan steamer di atas air yang telah mendidih.
- Dari masa ke semasa, cucuk ikan dengan garpu untuk check ikan dah masak or belum
- Bila, ikan agak dah nak masak, boleh masukkan brokoli tadi (optional) kalo nak masuk awal-awal pun xpa tapi khasiat kurang skit ler..
- Bila ikan dah masak, boleh siap untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment