Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, April 24

Ikan Bawal Kukus

sebelum kukus, i malas skit hr tu so brokoli letak awal :)

Bahan-bahan

  • Ikan bawal seekor dibersih dan dilumur garam halus
  • 1 batang serai
  • Serbuk lada hitam
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Air perahan asam jawa
  • Brokoli
  • Leek
  • Sedikit halia dipotong
  • 1 biji bawang besar dipotong
  • 1/2 ikat park choy
  • Beberapa keping cabbage
  • Daun sup
Cara-cara memasak
  1. Lapikkan steamer (bekas kukus i lubang dia sederhana besar) tu dengan cabbage and park choy, lapis demi lapis. Kalau lubang setamer tu kecil, jangan lapik tebal sangat ye.
  2. Letak ikan bawal tadi di tengah bekas
  3. Curahkan air asam jawa yang telah dicampurkan dengan serbuk lada hitam dan sos tiram ke atas ikan (bagi pekat skit asam jawa tu)
  4. Masukkan dan taburkan leek, halia, serai dan bawang besar
  5. Letakkan steamer di atas air yang telah mendidih.
  6. Dari masa ke semasa, cucuk ikan dengan garpu untuk check ikan dah masak or belum
  7. Bila, ikan agak dah nak masak, boleh masukkan brokoli tadi (optional) kalo nak masuk awal-awal pun xpa tapi khasiat kurang skit ler..
  8. Bila ikan dah masak, boleh siap untuk dihidangkan

No comments: