Cooking lab stop for a week sebab tuan rumah pergi jalan-jalan hikhik, neway we start with our first dish untuk bulan ni dengan kolio, resepi actually sesuai for freshwater fishes macam lampam dan jelawat. Hwr, kali ni i try with ikan tongkol atau tuna
Bahan-bahannya :
- 2 potong isi ikan tongkol ( ikut suka lah nak guna ikan apa)
- 1 inci lengkuas
- 1 inci halia
- 2 tangkai cili merah
- 1 ulas bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- daun kunyit dihiris
- 1 batang serai
- sedikit santan pekat
- garam dan gula secukup rasa
- Semua bahan dikisar kecuali ikan, santan dengan serai daaa, garam dan gula letak kemudian
- Panaskan kuali dan masukkan minyak sedikit
- Masukan bahan-bahan dikisar tadi dan tumis sehingga wangi
- Setelah bahan-bahan kisaran tadi masak, masukkan garam dan gula serta santan pekat tadi
- Jangan biar kuah kering dan masukan ikan tongkol tadi
- Kecilkan api dan biar sehingga ikan masak baru diangkat
- Masukan hirisan daun kunyit tadi sebelum api dipadamkan
No comments:
Post a Comment