hi all,
lets explore my italianese kitchen today but i need to warn u, those who unfavored cream or milk, hmm this pasta sauce may not suit to u...i pun muak nak makan banyak-banyak tapi adess terlebih buat plak hari ni masuk fridge la nampak gayanya, esok breakfast dengan roti..hehehe
Bahan-bahan ini untuk seisi rumah (6-7 people) makan
- 1 bungkus pasta or sphegetti or else
- 2 sudu makan olive oil
- 300 gram isi ayam yg dipotong kecil
- 1 tin cooking cream brand nestle ( i think 1/2 tin is enuf, ikut suka masing-masing)
- 200 ml fresh milk
- 1 tin button mushroom
- 1 biji bawang besar didadu
- 3 ulas bwang putih dicincang
- 1 biji capsicum (optional)
- lada sulah secukup rasa
- garam
- italian herbs (optional)
- parmesan cheese (optional, i x letak very fattening ni)
- Rebus pasta or sphagetti di dalam air yang mendidih dan masukan sedikit garam dan minyak. Stetelah masak, toskan.
- Panaskan olive oil dan tumis bawang besar bersaam bawang putih sampai wangi
- Setelah itu, masukkan isi ayam dan digoreng sehingga masak
- Masukkan button mushroom yang dihiris dan kacau sekejap
- Seterusnya, masuk fresh milk dengan cooking cream dan tambah air agak-agak kuah tidak terlalu pekat
- Masukkan garam, lada sulah dan italian herbs tadi secukup rasa
- Renehkan sos pasta ni sehingga mendidih
- Sphagetti or pasta boleh dimasukkan dan dikacau tapi saya lebih suka sos dicurah ke atas sphagetti lagi
- Parmesan cheese yang boleh ditaburkan sebelum dihidangkan
Yang single mingle tu pandai-pandai la reduce kuantiti resepi di atas ya..
No comments:
Post a Comment