Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, October 23

Pasta Carbonara




hi all,

lets explore my italianese kitchen today but i need to warn u, those who unfavored cream or milk, hmm this pasta sauce may not suit to u...i pun muak nak makan banyak-banyak tapi adess terlebih buat plak hari ni masuk fridge la nampak gayanya, esok breakfast dengan roti..hehehe

Bahan-bahan ini untuk seisi rumah (6-7 people) makan

  • 1 bungkus pasta or sphegetti or else
  • 2 sudu makan olive oil
  • 300 gram isi ayam yg dipotong kecil
  • 1 tin cooking cream brand nestle ( i think 1/2 tin is enuf, ikut suka masing-masing)
  • 200 ml fresh milk
  • 1 tin button mushroom
  • 1 biji bawang besar didadu
  • 3 ulas bwang putih dicincang
  • 1 biji capsicum (optional)
  • lada sulah secukup rasa
  • garam
  • italian herbs (optional)
  • parmesan cheese (optional, i x letak very fattening ni)
Cara-cara memasak :
  1. Rebus pasta or sphagetti di dalam air yang mendidih dan masukan sedikit garam dan minyak. Stetelah masak, toskan.
  2. Panaskan olive oil dan tumis bawang besar bersaam bawang putih sampai wangi
  3. Setelah itu, masukkan isi ayam dan digoreng sehingga masak
  4. Masukkan button mushroom yang dihiris dan kacau sekejap
  5. Seterusnya, masuk fresh milk dengan cooking cream dan tambah air agak-agak kuah tidak terlalu pekat
  6. Masukkan garam, lada sulah dan italian herbs tadi secukup rasa
  7. Renehkan sos pasta ni sehingga mendidih
  8. Sphagetti or pasta boleh dimasukkan dan dikacau tapi saya lebih suka sos dicurah ke atas sphagetti lagi
  9. Parmesan cheese yang boleh ditaburkan sebelum dihidangkan
P/s: Cooking cream tu very thick so eloklah dikurangkan kuantiti so tidaklah berlemak. Enjoy cooking with a healthy style ya..jangan main taram je..hehehehe
Yang single mingle tu pandai-pandai la reduce kuantiti resepi di atas ya..

No comments: