Bahan-bahan (2 ekor ikan)
- Ikan cencaru 2 ekor (potong macam poket di bahagian tengah)
- Cili kering segengam
- Bawang besar 2 ulas ( 1 ulas untuk dikisar + 1 untuk ditumis)
- Bawang putih 4 ulas
- Air asam jawa 60 ml
- Garam dan gula secukup rasa
- Kisar cili kering bersama bawang putih dan bawang besar. Kisar bersama air asam jawa.
- Setelah siap, masukkan garam dan gula ke dalam bahan kisaran tadi dan kacau sehingga sebati
- Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng ikan
- Ikan cencaru tadi dilumurkan kunyit dan masukkan sedikit bahan kisaran ke dalam 'poket' yang dipotong di bahagian tengah ikan (jangan sampai terkeluar bahan kisaran tadi)
- Ikan digoreng sehingga masak dan diketepikan
- Masukkan sedikit minyak goreng tadi dan tumis bahan kisaran tadi
- Biarkan sambal pekat dan tambah garam dan gula lagi (jika perlu)
- Masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan biarkan seketika sebelum diangkat
- Curahkan sambal ke atas ikan cencaru tadi dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment