Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Sunday, October 17

Cencaru sumbat (cencaru belah belakang)

cencaru sumbat

Bahan-bahan (2 ekor ikan)
  • Ikan cencaru 2 ekor (potong macam poket di bahagian tengah)
  • Cili kering segengam
  • Bawang besar 2 ulas ( 1 ulas untuk dikisar + 1 untuk ditumis)
  • Bawang putih 4 ulas
  • Air asam jawa 60 ml
  • Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak :
  • Kisar cili kering bersama bawang putih dan bawang besar. Kisar bersama air asam jawa.
  • Setelah siap, masukkan garam dan gula ke dalam bahan kisaran tadi dan kacau sehingga sebati
  • Panaskan minyak di dalam kuali untuk menggoreng ikan
  • Ikan cencaru tadi dilumurkan kunyit dan masukkan sedikit bahan kisaran ke dalam 'poket' yang dipotong di bahagian tengah ikan (jangan sampai terkeluar bahan kisaran tadi)
  • Ikan digoreng sehingga masak dan diketepikan
  • Masukkan sedikit minyak goreng tadi dan tumis bahan kisaran tadi
  • Biarkan sambal pekat dan tambah garam dan gula lagi (jika perlu)
  • Masukkan bawang besar yang dihiris kasar dan biarkan seketika sebelum diangkat
  • Curahkan sambal ke atas ikan cencaru tadi dan sedia untuk dihidangkan
P/S : Resepi mak, sangat simple dan mudah. Ikan cencaru ini sedap dibuat sambal je. ada orang panggil ikan jacket..=)

No comments: