Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Anniversary tickers

Saturday, June 9

Ikan Masak Rempah




Bahan-bahan

  • Ikan kembung dibersih dan dilumur garam halus
  • 1 sudu besar serbuk rempah ikan/daging
  • 3 sudu besar kicap manis 
  • Air perahan asam jawa
  • Sedikit halia dipotong
  • 1 biji bawang besar dipotong
  • Daun bawang dipotong kasar sebagai hiasan
Cara-cara memasak
  1. Goreng ikan terlebih dahulu sehingga masak dan ketepikan
  2. Masukkan bawang besar dan halia yang telah dipotong dan tumis sehingga kekuningan
  3. Tumiskan air asam jawa yang telah dicampurkan dengan serbuk rempah (bagi pekat skit asam jawa tu)
  4. Biarkan seketika sehingga rempah masak
  5. Masukkan kicap manis dan kacau sehingga pekat
  6. Masukkan garam dan gula secukup rasa
  7. Seterusnya, ikan goreng tadi dimasukkan bersama daun bawang
  8. Kacau seketika dan sedia untuk dihidangkan

No comments: