Bahan-bahan
- Ikan kembung dibersih dan dilumur garam halus
- 1 sudu besar serbuk rempah ikan/daging
- 3 sudu besar kicap manis
- Air perahan asam jawa
- Sedikit halia dipotong
- 1 biji bawang besar dipotong
- Daun bawang dipotong kasar sebagai hiasan
- Goreng ikan terlebih dahulu sehingga masak dan ketepikan
- Masukkan bawang besar dan halia yang telah dipotong dan tumis sehingga kekuningan
- Tumiskan air asam jawa yang telah dicampurkan dengan serbuk rempah (bagi pekat skit asam jawa tu)
- Biarkan seketika sehingga rempah masak
- Masukkan kicap manis dan kacau sehingga pekat
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
- Seterusnya, ikan goreng tadi dimasukkan bersama daun bawang
- Kacau seketika dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment